1. DEN
Nasedli jsme na Černou Perlu s velkým očekáváním, jaká nás to dobrodružná plavba po Karibiku čeká. Spokojeně jsme pluli po klidné hladině. Ještě na volném moři před přístavem Port Royal se však Černá Perla zastavila. Před její přídí se objevila Bohyně moří Kalypsó, aby zvěstovala, že Perla je ve velkém ohrožení. A skutečně. Než jsme stačili něco podniknout, přepadli nás nejhorší piráti všech dob. Vyhnali nás do Karibského moře, zajali kormidelníka a Černou Perlu nám ukradli. Naštěstí se nám všem podařilo zdárně doplout do přístavu Port Royal. Tam nás čekala velká hostina, ale také báječná jízda psím spřežením. Všichni jsme však netrpělivě očekávali slavnostní ceremoniál, aby se z nás mohli stát piráti. Souboj o naše duše i těla mezi kapitány Barbossou, Jackem Sparrowem, půvabnou Elizabeth a Davy Jonesem byl nelítostný, ale spravedlivý. Byli jsme pasováni na piráty a máme své posádky! Ještě večer nás čekal první souboj, který pro nás připravili muži na silných strojích - piráti silnic. Večer jsme šli poprvé dovádět do Tortugy, kde nás čekala divoká tancovačka.
2. DEN
Probudili jsme se jako novopečení piráti. Den začal hned zostra rozcvičkou, která pokračovala i po snídani pirátskými tanečky a hrami s piráty silnic. Rozdělení do posádek jsme zápolili jako o duši. Běhali jsme slalom s pneumatikami, s motorkářskou helmou na hlavě a zabíjeli jsme hřebíky do pařezu na čas. Po seznamovacích hrách jsme o sobě věděli vše podstatné a začali jsme připravovat společný útok. Všem nám bylo jasné, že zvítězit může jen jediná posádka brázdící Karibským mořem. Uklidnily nás až mandaly z barevného písku, naše ochrana proti zlým duchům i všem nástrahám oceánu. Nabrali jsme i sílu na Pirátský víceboj, který byl místy opravdu drsný, když jsme stříleli ostrými náboji ze vzduchovky, šípy z foukačky i podlézali lana a ručkovali po nich. A jako správní piráti potřebujeme po zásluze taky zábavu. Piráti i pirátky z jednotlivých posádek se znovu utkali společně při tanečních kreacích hned několikrát. Parket byl nabitý k prasknutí.
3. DEN
Naši kapitáni rozhodli, že uspořádají velký souboj v Pirátském fotbale, který nemá s klasickým fotbalem nic společného. Je to typická pirátská hra, v níž se soupeřem nemá nikdo slitování. Zápolili jsme, jako by nám šlo o životy. Za odměnu jsme šli zchladit zpocená těla a vykoupat se do Karibského moře. Do přístavu Port Royal zavítal plující pirátský obchod, v němž jsme utratili pár našich zlatých dukátů. Po zaslouženém odpočinku jsme dostali nenadálý příkaz - vyplout na širé moře až k Ostrovu mrtvých, kde se ukrývá poklad. Bylo nám jasné, že bez pokladu se zpátky nesmíme vrátit. Abychom k němu našli cestu, museli jsme rozluštit šifru a vyluštit kvíz. Úkol byl o to těžší, že se zrovna spustil déšť. K přístavu Tortuga, kde jsme potřebovali nakoupit zboží, které nám přikazovala šifra, jsme se dostali až poté, co jsme zvládli prstovou abecedu a rozluštili další šifru. Když se nám podařilo najít a nakoupit všechny potřebné věci, vydali jsme se k Ostrovu mrtvých hledat poklad. Všechny čtyři posádky jsme se k němu zdárně dostaly a poklad jsme si poctivě rozdělili. Večer jsme se bavili společně v Port Royal při balónkových a pirátských tancovačkách.
4. DEN
Včerejší poklad se nám dneska moc hodil. Bylo v něm i originální tričko pro Piráty z Karibiku, které pro nás nechala ušít spol. ArcelorMittal. Ten den jsme se všichni piráti ocitli Na vlnách podivna. Ještě jsme ani pořádně neprocitli a už jsme se ocitli v zajetí lan, překážek a různých nástrah, které jsme museli s obrovským úsilím zdolat. Naši kapitáni nás totiž vzali na výlet do širého oceánu - na ostrov Tarzanie. Ti nejodvážnější z nás se pokusili o skoky do hlubin ze 13 metrů, jiní se na houpačce propadli do temnoty. Když jsme se ostrova pořádně nabažili, čekala nás vzdušná cesta za Bohy. Lanovkou na vrchol Pusteven, kde ti vyvolení z nás hledali další poklady. Ani večer jsme nezaháleli. Po vyhlášení vítězů v pirátském víceboji a nejlepšího střelce ze vzduchovky a foukačky jsme naopak hledali nejlepší pirátské hvězdy - tentokrát ve zpěvu. A že piráti umějí zpívat, o tom přece není pochyb.
5. DEN
Dnešní ráno bylo obzvlášť důležité pro všechny ty, kdo propadli pirátskému fotbalu. Takže pro nás všechny, kdteří obýváme Port Royal. Konalo se totiž mezi posádkami poslední velké finále. Vítězné vavříny si odnesla posádka Elizabeth. Předtím se ale ještě utkali nejsilnější piráti se samotnými kapitány a kormidelníky a byla to pořádná mela. Společně jsme se zchladili v Karibiku, kde nás ale potkala bouře a ke všemu nás přepadli Krakeni. Stavěli jsme pirátské koráby, abychom se jim dokázali ubránit. Každá posádka měla za cíl vytvořit svého Krakena a také svého živého kapitána z přírodnin. Ti dostali nejdůležitější úkol, koupit a přinést vládkyni moří Calypsó to, co ji nejvíce potěší. Po obědě jsme co nejlépe odpočívali, čekal nás hlavní souboj mezi piráty, každý bojoval sám za sebe o Pohár Černé perly. Všichni jsme chtěli být nejlepší a makali jsme nejen ve střelbě ostošest. Večer jsme si krásně odpočinuli u Pirátské Talentmánie, kde vystupovali ti nejnadanější z nás. A pak začala pravá Piratotéka. To jsme ještě my nejstarší piráti netušili, že nás po půlnoci čeká děsivá noční cesta…
6. DEN
To ráno jsme se všichni vypravili na Karibské moře bojovat se žraloky a čelili jsme opět útoku Krakenů. My, piráti jsme se na svých kocábkách na moři dokonce utkali sami mezi sebou a pokoušeli jsme se i pokořit nebezpečněse točící lano. Právě nástrahy lan nás čekaly i odpoledne, kdy jsme se museli prodrat skrze karibské překážky. Nejprve každý sám za sebe a pak společně celá posádka. Tady záleželo nejen na taktice, ale hlavně na vzájemné souhře a podpoře. Přesně podle pořekadla: Jeden za všechny - všichni za jednoho. Na konci cesty nás čekaly ještě dvě zapeklité šifry a ukázka, jak mohou být zbraně nebezpečné a zákeřné. A protože piráti se rádi baví, tak jsme to i my pořádně roztočili hned po večeři. Během hry pirátský pytel jsme se změnili k nepoznání a srandy bylo tolik, že jsme se až za břicha popadali. Jako správní piráti jsme ale museli být pořád ve střehu a kapitáni si nás vyzkoušeli, jak bravurně dokážeme zvládnout ve tmě morseovku. Zpívali jsme společně u karibského ohně a tušili, že dnes přijde řada i na menší piráty. I oni museli projít odvážnou stezkou Bludného Holanďana. Ti starší z nás měli celou noc stráž u plápolajícího ohně.
7. DEN
Všichni jsme věděli, že dnešní den bude rozhodující. Posádka, která mířila k Ostrovu mrtvých jako první, zdaleka neměla vyhráno. Čekala nás poslední vzájemná bitva mezi pirátskými posádkami na souši i ve vodě. Byla o to těžší, že venku bylo horko až k zalknutí, že jsme si ani pot nestačili utírat. Zejména, když jsme mezi sebou bojovali svázaní v lanech. Každý z nás měl jediný cíl, aby právě jeho posádka zvítězila. A protože rtuť na teploměru přesáhla třicítku, kapitáni se dohodli, že vzájemné soupeření odpoledne trošku změníme. Vyhlásili vodní bitvu, a to byla teprve vřava! Na nikom z nás nezůstal ani kousek látky suchý. Sotva jsme si vydechli, nastal poplach. Z přístavu Port Royal se začal valit hustý dým, kapitáni zděšeně vybíhali z kajut ven a řvali, že přístav obsadila posádka Mrtvých. Z dálky se ozvaly hasičské sirény. Naštěstí požárníci přijeli včas a zůstalo jim v cisterně ještě dost vody na to, že zchladili i naše horké hlavy. Jenže posádka Mrtvých naše kapitány nakonec zajala a posledním úkolem pro nás, karibské piráty, bylo je včas najít a stejně tak srdce Davyho Jonese. A protože vše dobře dopadlo, kapitáni na oslavu uspořádali pravý pirátský karneval i s tombolou.
8. DEN
Soupeření je definitivně u konce. Když jsme opouštěli naše kajuty, byli jsme i my, tvrdí piráti, pořádně naměkko. Po posledních společných karibských tancích si nás kapitáni svolali, aby nás odměnili diplomy a sladkým potěšením. Vyhlašovali nejlepší piráty všech posádek, jejich velké činy, mezi nimi i ty nejpořádnější a naopak největší čuňata, kteří si museli dát pár pořádných kliků. Piráti, kteří během celé plavby získali nejvíce zlaťáků, dostali pravé pirátské hodiny i hodnost zástupce kapitána. Tuto výsadu získal pirát Richard Sobalík z Bohumína, Patrik Dohnal z Rožnova pod Radhoštěm a křehká, leč velmi bojovná pirátka Anetka Čalová z Ostravy. Která posádka jako první dosáhla pokladu na Ostrově mrtvých, to jsme stále nevěděli. Nakonec se pilo šampaňské v posádce půvabné kapitánky Elizabeth. To už ale u Port Royal přistávala Černá perla, aby nás odvezla zpátky tam, odkud jsme přijeli. Loučení bylo těžké, ale všichni přece víme, že přátelství vzniklá mezi piráty jsou pevná.